Berättelser

 

Berättelser från verksamheten

Tårtfrossa 14 februari 2016

 

14 februari på Alla Hjärtans Dag, var det åter dags för den uppskattade tårtfrossan på Nävarnas Hus. Närmare 60 personer kom och lät sig väl smaka av de läckra bakverken.Arrangemanget inbringade 2.755 kronor, som går till Majblommans verksamhet i Burträsk.

 

Stort tack till alla tårtbakare och tårtätare!

 

 

 

Cykelns historia 16 okt 2015

 

Erik Ohlsson höll ett mycket uppskattat och intressant föredrag om

Cykelns historia på Nävarnas Hus den 16 oktober.

 

Han visade upp sin fina veterancykel från 1935, samt många tillbe-

hör och rariteter från tiden. Själv var Erik stilig i kläder från 30-40-

talet. Endast mössan var ny. Egentillverkad. Han läste också ett par

stycken ur Anita Salomonssons bok , Armade cykel. Efter Eriks fram-

trädande underhöll det populära Husbandet med skön sång och

musik.

 

"Meta”-föreställning på Nävarnas Hus

 

 

Margareta ”Meta” Andreasson är som bekant Burträsks poetiska röst

”mitt i världen”. För att levandegöra och hedra hennes fantastiska

författarskap gavs i fredags två föreställningar i ord och toner på

Nävarnas Hus i Burträsk. ”Meta” medverkar i egenskap av självklar

centralgestalt, och som en röd tråd i programmet löper hennes innerligt

förtroliga och helt avspända samtal med dottern Carina, där vi får en

spännande inblick i hennes skapandeprocess. Med sin stillsamma och

melodiska röst ger hon däremellan sitt oefterhärmliga uttryck åt både

”rawelbitar” (hennes egen benämning) på burträskmål och verser med

allvarlig klangbotten.

 

Av hennes dikter har ett trettiotal tonsatts av bl a Anders Lindmark och Herman Larsson. Ett urval av dem tolkas mycket professionellt och med fingertoppskänsla för ”Metas” originalitet av Nävarnas Husband, dvs Åke Örn, Kenneth Sjödin och Christina Ohlsson. Dessutom har Åkes intensiva förarbete med ljudet skapat en imponerande bra återgivning.

Den här föreställningen låter oss få tillträde till ”Metas” magiska diktarvärld, där burlesk humor och stämningsmättat allvar förenas. Den lämnar en skön efterkänsla av värme inombords. / Bertil Ohlsson

 

Tårtfrossa 14/2

på alla hjärtans dag blev en dundersuccé. Av de 15 skänkta tårtorna, blev det bara några flisor kvar. Tårtbitarna var någorlunda jämnt fördelade i de runt 70 besökarnas magar, innan dom gick hem. På en mätt mage sitter ett glatt huvud, och det stämde verkligen. Alla, från kassören till varenda fikagäst, var nöjda och glada över initiativet och samvaron. Att förutom kaloritillskottet dessutom få bidra med en slant till ett gott ändamål var ren bonus. Detta frossande inbringade hela 3.525 kronor till Majblommeföreningen i Burträsk. Tack alla

 

Fikafrossa 26/10

90 personer besökte oss på dom 4 timmar som vi hade öppet.Tårtorna tog slut. Alla var nöjda och glada och mätta då dom gick hem. Husbandet spelade och sjöng av hjärtans lust. Karin och Meta stod och diskade och rätt vad det var slängde dom handdukarna och satte sej och spelade och läste dikter. Allround kökspersonal, eller hur ?

 

Tre-årskalas

 

Klockan tolv den 27 juni 2014 firade Nävarnas Hus sin tre-årsdag i strålande solsken.Det första besökarna möttes av var fräscha utemöbler, röda parasoller, nyplanterade blomlådor och ballonger i alla färger. Ingen kunde missa att det var kalas på gång.

 

Femton vackert dekorerade smarriga tårtor stod på fikabordet och gästerna var lyriska över det stora utbudet.Efter knappt två timmar var det över 60 personer, som löst biljetter, och tårtorna var ett minne blott. Utportionerade i magarna hos mätta och belåtna gäster. Husbandet underhöll med sedvanlig bravur, och de charmiga kusinerna Linnéa och Tilda sjöng så att det gick rakt in i hjärtat på publiken. Det var många som blev vattuögda av deras sång, med komp av övriga medlemmar av fam. Ohlsson. Våran Meta läste några av sina kluriga dikter. som fick folk att nicka igenkännande till slåttannanas vedermödor. Jubiléet var helt igenom en fullträff. Möjligen kunde vi haft dubbelt så många tårtor

 

TUSEN TACK till ALLA, som gjorde födelsedagen så jättlyckad.!

 

Erik Grahn på Nävarnas Hus

 

Föreningen Nävarnas Hus i Burträsk, arrangerar varannan vecka ett kulturkafé, där berättande och musik alternerar. Ett fullsatt berättarkafé gästades denna gång av Erik Grahn från Mörttjärn, som framträdde på genuinaste norsjömål. Han började med några historier med husdjur som centralt tema. Hans berättande är fyllt av igenkännande och vardagsrealistiska detaljer, och även om vägen till slutpoängen ibland ligger en bit bort, lyckas han med sin ödmjuka och lågmälda framtoning att hela tiden fånga åhörarnas totala uppmärksamhet.

 

Han fortsatte med att läsa egna dikter, som bl.a. har färdmedel och doktorsbesök som röda trådar. Rytmen och de originella rimmen känns

lika självklart naturliga som hans tillbakadragna och fullständigt avspända uppläsning, och dikternas slutknorrar får publiken att som det heter vrida sig av skratt. Erik Grahn är en estradör som har den unika förmågan att underordna sig sina fantastiska texter och låta dem leva sitt eget liv.

 

Bertil Ohlsson

 

 

 

Välkommen Du som bejakat

Det godaste fikat Du smakat

I trevnad och ljus

På Nävarnas Hus

Allt garanterat hembakat

Meta

 

Nävarnas hus, Köpmangatan 4, Burträsk

För lokalbokning och information ring 073-024 53 58